Karma

Karma, een woord met veel betekenis die makkelijk de mond verlaat zodra iemand iets naars heeft gedaan, “ach, die gene komt zijn of haar karma nog wel tegen” maar is dat nu werkelijk zo? Werkt het inderdaad zo dat als iemand iets slechts doet dat karma om de hoek ligt te wachten? En waarom zou je dat iemand gunnen? Ongeacht of die gene naar jou toe naar is geweest of naar een ander in jouw omgeving? Het wordt zo makkelijk gezegd maar ik vraag me wel eens af of het duidelijk is hoe karma nu eigenlijk werkt.

Nee ik ben er niet in gespecialiseerd en het enige wat ik doe is luisteren naar de uitleg die ik mocht ontvangen van mijn gidsen. Een uitleg die voor mij heel helder is en wellicht kun jij er ook wat mee. Wat mij opvalt in de opvattingen rond karma is dat het erg snel geroepen wordt dat karma nog wel op die gene zijn of haar pad komt zodra er een nare ervaring is geweest. Als iemand zich bedrogen voelt, bestolen is of wat voor naars dan ook is aangedaan. De reactie is dan vaak dat die gene hoopt dat de persoon karma snel tegenkomt. Maar als je het op die manier bekijkt, is het dan ook zo dat wat jou is aangedaan jouw karma was? Wat nu als jij van jezelf weet dat je niet bewust iemand kwaad zou doen en toch krijg je ellende op je pad? Hoe zit dat dan met jou? Was dat karma? of was het een ervaring die jij nodig had als ziel om te groeien? En wat nu als het een ervaring was die jij als ziel nodig had om te groeien? Dan heeft de gene je toch niets aangedaan dus dan hoeft karma toch ook niet om de  hoek te komen? Die gene heeft je juist geholpen om te groeien.

Doordat het zo makkelijk geroepen wordt kan het juist een averechts effect hebben op de gene die dus iets naars meemaakt. Er kan twijfel ontstaan in de persoon zelf omdat de persoon zich af gaat vragen, waar heb ik dit aan verdiend. Was of ben ik dan een slecht mens omdat nare dingen gebeuren? Dit zorgt voor een verkeerd zelfbeeld en onzekerheid die niet nodig is.

Iedere ziel heeft karma uit te werken maar dat wil niet zeggen dat het uitwerken daarvan ook in dit leven plaats zal vinden. Het kan heel goed zijn dat die ex partner die je alles heeft ontnomen, leeggeroofd, vreemdgegaan, bedrogen en gelogen heeft het voor de wind krijgt en heerlijk mag genieten van een prachtig leven. Je kunt natuurlijk roepen dat karma om de hoek ligt maar ga er niet op zitten wachten want de kans dat het niet komt is heel groot.

Het uitwerken van karma hoeft niet per definitie in het zelfde leven plaats te vinden. Het kan heel goed zijn dat iemand die in dit leven echt super lief is, heel gevend en goed voor zijn of haar medemens, de natuur en dieren, dat die gene heel veel ellende krijgt. Dat het lieve mens in een vorig leven zoveel ellende heeft veroorzaakt dat hij of zij in dit leven het uit mag werken. Daarbij geeft het echt geen genoegdoening als je ziet dat karma voor de ander om de hoek ligt, dan ben je nog te veel bezig met genoegdoening in plaats van verantwoordelijk te zijn voor je eigen leven en de focus bij jezelf te houden. Het gaat er niet om wat Jan, Piet, Marie, Kees of Trudy gedaan heeft, het gaat er om wat jij hebt ervaren en hoe ga jij er mee om.

Nee, je bent geen slecht mens als er veel nare dingen op je pad komen, je doet niets verkeerd. Je bent niet zelf ellende aan het creëren en je zend niet de verkeerde intenties uit waardoor je ellende op je pad krijgt.

Nee je voormalig schoonmoeder breekt haar been niet omdat ze je heeft zwartgemaakt en niet goed heeft behandeld. Zij mag gewoon verder gaan met haar leven en wordt niet gestraft, we zitten hier namelijk niet op de strafbank. En ondanks alle ellende die een ex veroorzaakt heeft mag hij of zij gelukkig verder leven. Wellicht was het jouw karma om deze schoonmoeder te hebben? 😉

Er zijn zoveel verschillende voorbeelden waarbij karma verwacht wordt of wellicht wel op gehoopt wordt dat het zal komen. Maar karma loopt niet naar wat mensen verwachten of denken/vinden dat karma het werk mag gaan doen. Op het moment dat er geen behoefte is aan genoegdoening dan zal het ook niet meer belangrijk zijn of het wel of niet komt.

 

Liefs Carolien

 

Wees welkom met al jouw vragen bij de spiritueel adviseurs van Astrostars.

 

 

Karma

Dit bericht was geplaatst op 13 maart 2018. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie

Een gedachte over “Karma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.