Zelfbeschikkingsrecht

Zelfbeschikkingsrecht. Tijdens het leven raken veel mensen het gevoel van zelfbeschikkingsrecht kwijt. Dit kan zijn door zeer grote, heftige gebeurtenissen maar ook door sluipende herhalende gebeurtenissen.

Het gevoel dat jij het recht hebt om te beschikken over jezelf, jouw keuzes, wat je wel en niet wil en mag.

Dit is niet een onderwerp waar veel mensen over nadenken maar wel waar veel mensen tegenaan lopen.

Het recht hebben om nee te zeggen tegen iemand anders of een situatie. Het recht hebben om voor jezelf op te komen. Het gemis hieraan kan al ontstaan in de jeugd.

Als je opgroeit in een gezin met dominante ouders dan kan je al snel opgroeien met het gevoel geen recht te hebben. Als je opgroeit in een gezin met ouders die emotioneel afwezig zijn dan ontbreekt het aan gevoelsmatige voeding, ondersteuning en houdt het je tegen in jouw groei van eigenwaarde. Daar waar geen eigenwaarde is, of weinig eigenwaarde ontbreekt het dus ook weer aan het gevoel zelf het recht te hebben over jezelf te beschikken.

Ik benoem nu even een paar heftige onderwerpen waarbij mensen hun gevoel van zelfbeschikkingsrecht in 1 klap kwijtraken. Het verlies van een kind. Verkrachting, mishandeling, een ongeluk, bijna dood ervaring. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer situaties waarin je het gevoel van zelfbeschikkingsrecht kwijt kunt raken.

De grootste dooddoener als antwoord hierop die ik ooit heb gekregen is “ja, maar je hebt zelf voor dit leven gekozen, het is jouw zielskeuzen om dit te ervaren”.

Ja, dit begrijp ik, en ik geloof er ook in maar op dit moment kan ik me die zielskeuzen even niet herinneren. En dat neemt niet weg dat ieder er doorheen moet. En de weg om te helen en er uit te komen, om de zelfbeschikkingsrecht weer terug te krijgen ligt niet in het antwoord dat de ziel er voor gekozen heeft.

Deze dooddoener zet ik dan ook graag even aan de kant om verder te gaan zodat het zelfbeschikkingsrecht weer terug mag komen in het leven.

Bij een heftige ervaring in het leven zijn er uiteraard meerdere processen om doorheen te gaan en niet alles ligt bij het zelfbeschikkingsrecht.

Iemand die mishandeling heeft meegemaakt gaat door een molen van emoties, pijn, wantrouwen en heeft enorm veel tijd nodig en positieve ervaringen nodig om weer te kunnen vertrouwen. Om zich weer open te durven stellen en veilig te kunnen voelen bij een ander. Maar ook het weer te durven vertrouwen op jezelf, je eigen kracht, je eigen intuïtie. De schade op emotioneel vlak is enorm groot en kost ongelooflijk veel tijd, geduld, begrip en wellicht ook therapie om weer helemaal te helen.

Toch blijft hier na het helen altijd wel een litteken voelbaar en soms ook zichtbaar van.

Het gene wat eigenlijk bijna nooit benoemd wordt is het zelfbeschikkingsrecht wat iemand in zo een situatie is kwijtgeraakt en hoe je die dan weer terug kunt krijgen. Om dit weer terug te krijgen hoef je niet weer terug naar de ervaring te gaan, gebeurtenissen onder ogen te zien of weer te doorleven.

Om het zelfbeschikkingsrecht weer terug te krijgen mag je een periode (naar gelang nodig en dit is voor ieder anders) elke dag even een moment voor jezelf pakken. Ga zitten aan de eettafel met een kaars voor je. Neem even de tijd om naar binnen te gaan, tot rust te komen. Verbinding te maken met jezelf en met boven. De verbinding met boven kunnen engelen, gidsen en/of overleden dierbare zijn. Zie de kaars voor je als licht in jouw leven, jouw innerlijke vlam en zeg meerdere malen hardop “ik eis mijn zelfbeschikkingsrecht terug”. Het is dus geen vraag, geen verzoek maar een eis.

Herhaal dit zolang als jij dit nodig hebt. Zolang als het goed voelt voor jou.

Door dit te doen haal jij in energie jouw zelfbeschikkingsrecht weer terug.  Je zal al snel ervaren dat je weer krachtiger in je eigen energie komt. Het gevoel krijgt dat jij weer bepaald in jouw leven.

 

Zelfbeschikkingsrecht

 

 

Astrostars voor paranormaal advies van spiritueel adviseurs

Dit bericht was geplaatst op 29 augustus 2018. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie

Een gedachte over “Zelfbeschikkingsrecht

  1. Hartelijk dank, echt diepe dank, voor deze blog.
    Dit voelt als de ontbrekende schakel. Ik heb ook nog even karma gelezen.
    Zo belangrijk juist in deze tijd.
    Dankje Carolien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.